Blog programa Oblikovanje kamna

Meeting of Design Students – mednarodne delavnice

Mednarodna, neprofitna  organizacija Meeting of Design Students združuje študente arhitekture in oblikovanja. Organizacija vsako leto organizira dvotedenske intenzivne delavnice iz teh področij, vsako leto na drugem mestu. Letos  od 1. do 15. avgusta se selijo v Bukarešto.

Na delavnice se lahko prijavite kot tutor (lahko tudi v skupini) ali kot participant. Tutorji so vodje projektov, ki si zastavijo načrt in cilje, dobijo vse materiale, opremo in prostor, si na delavnicah izberejo skupino participantov in v dveh tednih svoj projekt uresničijo. Dvotedenske delavnice vam zagotovijo dinamično mednarodno okolje, nova poznanstva, praktična znanja in usposabljanja, ter reference.

 

Prijave za tutorje se zaključijo 15. aprila, organizatorji pa bodo izbrali 15 najboljših delavnic mešanih zvrsti (arhitektura, industrijsko oblikovanje, urbano načrtovanje, grafično oblikovanje, fotografija, video, audio, rokodelstvo, modeliranje, itd.). Izkušnje tutorjev niso tako pomembne, kot je pomemben načrt in ideja.
Več o tutorstvu: http://www.meds-workshop.ro/tutor/

Prijave za participante se zaprejo 15. maja. Iz vsake države se izbere 7-10 udeležencev na podlagi natečaja, ki ga organizira vsaka država individualno.
Več o participiranju: https://www.facebook.com/medsslovenia/

Več o delavnicah si lahko preberete na uradni spletni strani letošnjih organizatorjev
http://www.meds-workshop.ro/

 

Tutor Pack_Meds2016                       Participant Pack_Meds2016

Peta generacija diplomantov

Foto:Tomaž Povodnik

Foto: Tomaž Povodnik

 

SVEČANA PODELITEV DIPLOMSKIH LISTIN VIŠJE STROKOVNE ŠOLE SEŽANA

V četrtek, 14.1. 2016, je v Kosovelovem domu Sežana potekala svečana podelitev diplomskih listin. Peta generacija diplomantov se je izkazala z inovativnimi praktičnimi izdelki z različnih področij fotografije in oblikovanja materialov.

Višja strokovna šola Sežana v okviru študija oblikovanja materialov sledi tradicionalnemu izročilu kamnoseštva na Krasu in ga hkrati dopolnjuje z oblikovanjem vizualnih podob, ki so odraz tehnoloških trendov. Kot je izpostavila podžupanja Občine Sežana dr. Ljubica Jelušič, študenti s tem »ohranjajo sežansko identiteto. To so tla, na katerih stojimo, in to je tisto, s čimer študenti in študentke programa oblikovanja materialov delajo in spreminjajo.«
S potekom študija fotografije se je tudi sama neposredno seznanila v lanskem letu, ko je obiskala predavanja in bila priča delu študentov in mentorjev. »Pristop skupnega sodelovanja, nadgrajevanje, prinašanje idej s strani študentov in usmerjanje idej profesorjev mi daje upanje, da bomo na vaše diplome posebej ponosni,« je poudarila.

Pri zagotavljanju kakovosti in sledenju smernicam poklicnega izobraževanja zelo pomembno vlogo za oba višješolska programa igra Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje. Direktor Centra, Elido Bandelj, ki je sicer sodeloval tudi pri nastajanju Višje strokovne šole Sežana, je dejal, da šola»izobraž uje kader, ki je zelo zaposljiv in ga skoraj ne najdemo na trgu dela brezposelnih …Verjamem v šolski sistem in v kvaliteto izobraževanja, ki ga tukaj imajo«.
V. d. ravnatelja Anton Marn je izpostavil raznolikost študija – diplomanti so svoja znanja lahko pridobili skozi številne projekte, sejme, festivale, delavnice in simpozije, ki potekajo tako širom Slovenije kot v tujini. Diplomanti fotografije Rebeka Bernetič, Ožbej Černe, Saša Durn, Gaia Haladea, Polona Ipavec, Polona Iskra, Katja Pavlovič in Nuša Švara so izdelali projekte s področja dokumentarne, portretne in komercialne fotografije. Študenti oblikovanja materialov Boštjan Bensa, Sandra Korošec, Sara Kozlovič, Anja Miklavc, Petra Pika Moze, Darja Osojnik in Veronika Tišler pa so svoje ideje izklesali z različnimi tehnikami in pri tem uporabili različne materiale.

Prireditev ob podelitvi diplomskih listin je vključevala tudi glasbeno točko, v kateri sta Rok Černic in Urban Kušar kamen inovativno preoblikovala v tolkala in nanje zaigrala. Svečana podelitev se je zaključila z ogledom diplomskega filma Ožbeja Černeta Od entuziazma do Križank, obiskovalci pa so si v prostorih Kosovelovega doma lahko ogledali tudi razstavo Oblika in slika 2016, ki so jo pripravili študenti Višje strokovne šole.

Tanja Mladenovič

 

diplome-povodnik2

Foto: Tomaž Povodnik

diplome-povodnik3

Foto Dennie Mahne

 

diplome-mahne2

Foto: Dennie Mahne

Dennie Mahne_Razstava_MG_6803

Foto Dennie Mahne

 

diplome-mahne4

Foto: Dennie Mahne

diplome-Gombac (4)

Foto Jana Gombač

 

 

diplome-Gombac (3)

Foto: Jana Gombač

diplome-Gombac (7)

Foto: Jana Gombač

diplome-Gombac (2)

Foto: Jana Gombač

 

diplome-Gombac (5)

Foto: Jana Gombać

 

diplome-povodnik4

Foto Tomaž Povodnik

42. MINFOS v Tržiču

Sejem  mineralov in fosilov Minfos 2104 (Tržič, 10. – 11. 5. 2014) je za nami. Nasa šola se je v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije, Rudnikom živega srebra Idrija in Geoparkom Idrija predstavila z razstavo Barviti svet ob reki Idrijci. Na razstavi so bili predstavljeni izdelki študentk in študentov 2. letnika oblikovanja kamna, ki so jih izdelali pri predmetu o dragih in okrasnih kamnih. Razstavljeni materiali so bili z vidika vsebine dodatno predstavljeni na treh panojih.
Prireditev je bila dobro obiskana, sodelavci iz Geoparka Idrija pa so poskrbeli tudi za domačnost na razstavnem prostoru s kulinaričnimi posebnostmi iz svojega kraja. Organizatorji ocenjujejo, da se je prireditve udelezilo okoli 3.500 obiskovalcev.
Razstava bo sedaj postavljena v Geoparku Idrija, natančneje v Rudniku živega srebra Idrija. Odprtje je predvideno 27. 5. 2014. Eksponati bodo postavljeni v posebej za njih narejene vitrine – valje s posebno osvetlitvijo tako, da bodo zažareli v svojih podobah. Izredna pa bo tudi posebna zloženka, kjer bo šola kot ena izmed soorganizatork in navedena z logotipom.

dr. Miha Jeršek

 

Predstavitev osnov oblikovanja kamna

DSC_0004

V soboto, 29. 3. 2014, se je v športni hali v Sežani odvijalo mednarodno tekmovanje osnovnih šol v igri »Med dvema ognjema«.

Tekmovanje je pod okriljem ŠKL gostila Osnovna šola Srečka Kosovela Sežana. Organizator je k sodelovanju povabil tudi Šolski center Srečka Kosovela Sežana z obema enotama. Aranžerji so pripravili kreativne Art delavnice, oblikovalci kamna pa Predstavitev osnov oblikovanja kamna.

 

Martin Marcesich, študent 1. letnika Oblikovanja materialov na VSŠ, je obiskovalcem (otrokom in njihov staršem ter učiteljem) predstavil osnove oblikovanja kamna. Seznanil jih je z enostavnimi orodji za ročno klesanje ter jim pojasnil postopke od pridobivanja kamna do končnega izdelka. Otroci so se v klesanju lahko tudi sami preizkušali.