EUROSKILLS IN OLIMPIJADA POKLICEV ZA PODROČJE KAMNOSEŠTVA

EuroSkills je evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih, na katerem lahko sodelujejo mladi med 18. in 25. letom starosti. Osnovni cilj tekmovanja, ki se odvija vsaki dve leti, je promocija deficitarnih in redkih poklicev. Tekmovanje je vedno tudi izjemen, dobro obiskan dogodek, na katerem mladi izkazujejo poklicne spretnosti, ob tem pa se spletajo prijateljske in poklicne vezi, ki so pri tlakovanju poklicne poti izjemnega pomena. Poudarek je na uporabnih znanjih in v tem smislu so sestavljene tudi tekmovalne naloge.
Slovenija se je z nekaterimi panogami začela udeleževati tekmovanj leta 2008, v letu 2014 pa se želimo tekmovanja, katerega organizacijo je prevzela Francija, predstaviti tudi z mladimi mojstri kamnoseštva.
EuroSkills se lahko udeleži le finalist tekmovanja v poklicnih spretnostih na državni ravni, ki se v Sloveniji izvaja pod imenom Olimpijada poklicev (SloveniaSkills) in se izvaja le za tiste tekmovalne kategorije, ki se izvajajo na evropski (EuroSkills) in svetovni ravni (WorldSkills). Ker želimo združiti s prijetno s koristnim in obenem omogočiti, da bi bila tovrstna izkušnja dostopna čim več mladim na začetku poklicne poti, organiziramo tekmovanje na državni ravni tudi kot družaben in zabaven dogodek, v dveh delih:
– predizbor, od 20. do 22. septembra 2013 v Pliskovici na Krasu  (Vabilo na dogodek; članek v Primorskih novicah),
– državno tekmovanje, ki se ga udeležijo trije najboljši iz Pliskovice, 24. in 25. januarja 2014 na sejmu Informativa v Ljubljani.

REZULTATI PREDIZBORA:
1. Leon Mahnič, mentor Jernej Bortolato
2. Dejan Balić, mentor Simon Jelar
3. Nik Čebokli, mentor Sandi Čevnja

REZULTATI DRŽAVNEGA TEKMOVANJA:
1. Leon Mahnič, mentor Jernej Bortolato
2. Nik Čebokli, mentor Sandi Čevnja
3. Dejan Balić, mentor Janko Brunček

Dokumenti:
Olimpijada poklicev: Protokol in pravila sistema državnih tekmovanj 2014
– Pravila tekmovanja Olimpijada poklicev: kamnoseštvo
Varnost in zdravje pri delu: navodila
– Tehnična navodila
– Kdo je kdo – predizbor in Kdo je kdo – finale (funkcije in sestava organov)
– Prijavnica
– Primer tekmovalne naloge

Udeleženci državnega tekmovanja Olimpijada poklicev v kamnoseštvu (v sredini Leon Mahnič, zastopnik Slovenije na prihodnjem tekmovanju Euroskills oktobra 2014 v Franciji, levo Nik Čebokli, desno Dejan Balić).