Novice

Oblikovanje gline – tradicionalnega materiala (ponovitev usposabljanja)

Obveščamo vas, da bomo v juniju ponovno izvedli usposabljanje Oblikovanja gline – tradicionalnega materiala, ki ga na Višji strokovni šoli Sežana pripravljamo v sodelovanju z likovno pedagoginjo ter unikatno oblikovalko na področju keramike Tejo Hlačer.

Uvodno srečanje bo v četrtek, 09. 06. 2022 ob 18.00; usposabljanja bodo potekala na Sončni poti 14 v Sežani, predvidoma ob četrtkih in petkih popoldan ter ob sobotah (v dogovoru z udeleženci usposabljanja).

Več informacij o programu usposabljanja: https://www.vss-sezana.si/?page_id=9874

Usposabljanje je brezplačno za vse zaposlene in poteka v okviru projekta Munera 3.

Fotografije: Teja Hlačer in Radovan Gregorčič

Odprtje razstave “Letizia Battaglia: Fotografija kot življenjska izbira”

V Galeriji Jakopič (Gosposka 15, 1000 Ljubljana) bo v torek, 24. 5. 2022 ob 19.00 odprtje razstave Letizia Battaglia: Fotografija kot življenjska izbira.

»Mislim, da fotografija vsebuje celo poljube, ki smo jih dali in ki smo jih prejeli. Pri fotografiranju se razkriva življenje, ki smo ga živeli, vse je zajeto znotraj ene same fotografije, če je ta dovolj dobra.«(Letizia Battaglia v monografiji založbe Marsilio Editori, ki spremlja razstavo, 2019)

Z zgornjo mislijo, ki povzema življenjski in fotografski credo ene vidnejših predstavnic italijanske fotografije Letizie Battaglia, v Galeriji Jakopič uvajajo eno naših najobsežnejših in zagotovo najimpresivnejših fotografskih razstav. Najbolj znani opus Letizie Battaglia sestavljajo podobe, ki z aktivistično strastjo pripovedujejo o krvavih letih vojn sicilijanske mafije. S svojimi črno-belimi podobami se je najraje predstavljala kot pričevalka dogajanja v rodnem mestu, ki ga je dokumentirala tako rekoč vse življenje. A njena fotografija je še mnogo več.

Zato razstava Fotografija kot življenjska izbira, po izboru priznane italijanske kuratorke Francesce Alfano Miglietti, ki jo je premierno pripravila beneška fotografska galerija Tre Oci, prinaša pregled celotnega opusa Letizie Battaglia z izborom skoraj 300 fotografij, od katerih številne pred tem še niso bile razstavljene, razkrivajo pa družbeni in politični kontekst, v katerem so bile posnete, objavljene, doživete in interpretirane. Prikazana bosta tudi filma La Mia Battaglia (režija Franco Maresco) in Amore Amaro (režija Francesco G. Raganato).

Prijave za vodene oglede zbirajo na prijava@mgml.si , za dodatne informacije pa pišite na galerija.jakopic@mgml.si

Razstava bo na ogled do 2. 10. 2022.

Vabilo na okroglo mizo

V okviru tedna ljubiteljske kulture želijo v kulturno-razvojnem društvu Venček izpostaviti pomen arhitekturne dediščine Krasa in odpreti diskusijo o njenem trajnostnem razvoju.

Vljudno vabljeni na okroglo mizo “Za kakovostno prenovo kraških vasi”, ki bo potekala v ponedeljek, 23. 5. 2022 ob 18.00 na OŠ Dutovlje.

Na okrogli mizi bodo sodelovali priznani strokovnjaki s področja dediščinske obnove ter drugi odlični poznavalci tematike.

Več informacij o dogodku je dostopnih na spletni strani:https://dutovlje.si/prenova ali http://www.facebook.com/drustvovencek

Kratek igrani film: Črno na belem

Študenti obeh letnikov in smeri so združili moči v kratkem igranem filmu Črno na belem. Film je nastal pod mentorstvom predavatelja Borisa Jurjaševiča.

Scenarij in režija: Ana Ferluga Bordon

Direktor fotografije: Blaž Stantič Kobal

Snemalca: Blaž Stantič Kobal, Sara Šterman

Montaža: Blaž Stantič Kobal

Tonski mojster: Martin Kandido

Igrali so:

Lopov: Jakob Škrbec

Študent: Marcel Kump

Čistilka Silvija: Maša Malič

Kriminalist: Juri Tenze

Študentke: Martina Birsa, Sara Dakaj, Maruša Miklavc