Blog modula FILMSKA IN TELEVIZIJSKA FOTOGRAFIJA

Peta generacija diplomantov

Foto:Tomaž Povodnik

Foto: Tomaž Povodnik

 

SVEČANA PODELITEV DIPLOMSKIH LISTIN VIŠJE STROKOVNE ŠOLE SEŽANA

V četrtek, 14.1. 2016, je v Kosovelovem domu Sežana potekala svečana podelitev diplomskih listin. Peta generacija diplomantov se je izkazala z inovativnimi praktičnimi izdelki z različnih področij fotografije in oblikovanja materialov.

Višja strokovna šola Sežana v okviru študija oblikovanja materialov sledi tradicionalnemu izročilu kamnoseštva na Krasu in ga hkrati dopolnjuje z oblikovanjem vizualnih podob, ki so odraz tehnoloških trendov. Kot je izpostavila podžupanja Občine Sežana dr. Ljubica Jelušič, študenti s tem »ohranjajo sežansko identiteto. To so tla, na katerih stojimo, in to je tisto, s čimer študenti in študentke programa oblikovanja materialov delajo in spreminjajo.«
S potekom študija fotografije se je tudi sama neposredno seznanila v lanskem letu, ko je obiskala predavanja in bila priča delu študentov in mentorjev. »Pristop skupnega sodelovanja, nadgrajevanje, prinašanje idej s strani študentov in usmerjanje idej profesorjev mi daje upanje, da bomo na vaše diplome posebej ponosni,« je poudarila.

Pri zagotavljanju kakovosti in sledenju smernicam poklicnega izobraževanja zelo pomembno vlogo za oba višješolska programa igra Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje. Direktor Centra, Elido Bandelj, ki je sicer sodeloval tudi pri nastajanju Višje strokovne šole Sežana, je dejal, da šola»izobraž uje kader, ki je zelo zaposljiv in ga skoraj ne najdemo na trgu dela brezposelnih …Verjamem v šolski sistem in v kvaliteto izobraževanja, ki ga tukaj imajo«.
V. d. ravnatelja Anton Marn je izpostavil raznolikost študija – diplomanti so svoja znanja lahko pridobili skozi številne projekte, sejme, festivale, delavnice in simpozije, ki potekajo tako širom Slovenije kot v tujini. Diplomanti fotografije Rebeka Bernetič, Ožbej Černe, Saša Durn, Gaia Haladea, Polona Ipavec, Polona Iskra, Katja Pavlovič in Nuša Švara so izdelali projekte s področja dokumentarne, portretne in komercialne fotografije. Študenti oblikovanja materialov Boštjan Bensa, Sandra Korošec, Sara Kozlovič, Anja Miklavc, Petra Pika Moze, Darja Osojnik in Veronika Tišler pa so svoje ideje izklesali z različnimi tehnikami in pri tem uporabili različne materiale.

Prireditev ob podelitvi diplomskih listin je vključevala tudi glasbeno točko, v kateri sta Rok Černic in Urban Kušar kamen inovativno preoblikovala v tolkala in nanje zaigrala. Svečana podelitev se je zaključila z ogledom diplomskega filma Ožbeja Černeta Od entuziazma do Križank, obiskovalci pa so si v prostorih Kosovelovega doma lahko ogledali tudi razstavo Oblika in slika 2016, ki so jo pripravili študenti Višje strokovne šole.

Tanja Mladenovič

 

diplome-povodnik2

Foto: Tomaž Povodnik

diplome-povodnik3

Foto Dennie Mahne

 

diplome-mahne2

Foto: Dennie Mahne

Dennie Mahne_Razstava_MG_6803

Foto Dennie Mahne

 

diplome-mahne4

Foto: Dennie Mahne

diplome-Gombac (4)

Foto Jana Gombač

 

 

diplome-Gombac (3)

Foto: Jana Gombač

diplome-Gombac (7)

Foto: Jana Gombač

diplome-Gombac (2)

Foto: Jana Gombač

 

diplome-Gombac (5)

Foto: Jana Gombać

 

diplome-povodnik4

Foto Tomaž Povodnik

Festival slovenskega filma

16. Festival slovenskega filma (10.-15.9.)
Prizorišče: Avditorij Portorož

Med 11. in 15. septembrom 2013 bo portoroški Avditorij ponovno središče slovenskega filma. 16. edicija Festivala slovenskega filma bo občinstvu in strokovni javnosti predstavila svež in pester izbor celovečernih, srednjemetražnih, kratkih, dokumentarnih in študentskih filmov domačih filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev. Kot je že tradicija, bo festival obeležil tudi podelitev nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo filmskega ustvarjalca, ki jo bosta pospremili retrospektiva in razstava del nagrajenca. Posebna pozornost bo namenjena tudi najmlajšim ljubiteljem filma, ki se lahko veselijo programa otroških in mladinskih filmov pripravljenega posebej zanje.

Letošnja edicija festivala ohranja svojo temeljno zasnovo, obenem pa prinaša nekaj novosti, med katerimi velja izpostaviti bogat strokovni program, ki nastaja v sodelovanju z Media Desk Slovenija. Od dogodkov v strokovnem programu izpostavljamo AIPA seminar posvečen avtorskemu pravu, okroglo mizo o organizaciji festivalov v regiji, predstavitev možnosti sodelovanja s češkim in slovaškim filmskim fondom, predstavitev uspešnih koprodukcij in posvet na temo stanja kinematografije v Sloveniji. Odvil se bo tudi seminar na temo transmedia/cross media.

Festival bo poleg obilice filmov v rednem programu postregel tudi s projekcijo filma Františka Čapa, ki bo obenem napoved retrospektive ob 100. obletnici umetnikovega rojstva, predstavitvijo monografije o Silvanu Furlanu, izletom in strokovnim vodstvom po Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači ter stojnico z izbrano filmsko literaturo. Spremljevalno dogajanje pa seveda ne bi bil popolno brez pogovorov z avtorji in večernih druženj ob glasbi.

(vir: Avditorij Portorož)