Festival slovenskega filma

16. Festival slovenskega filma (10.-15.9.)
Prizorišče: Avditorij Portorož

Med 11. in 15. septembrom 2013 bo portoroški Avditorij ponovno središče slovenskega filma. 16. edicija Festivala slovenskega filma bo občinstvu in strokovni javnosti predstavila svež in pester izbor celovečernih, srednjemetražnih, kratkih, dokumentarnih in študentskih filmov domačih filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev. Kot je že tradicija, bo festival obeležil tudi podelitev nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo filmskega ustvarjalca, ki jo bosta pospremili retrospektiva in razstava del nagrajenca. Posebna pozornost bo namenjena tudi najmlajšim ljubiteljem filma, ki se lahko veselijo programa otroških in mladinskih filmov pripravljenega posebej zanje.

Letošnja edicija festivala ohranja svojo temeljno zasnovo, obenem pa prinaša nekaj novosti, med katerimi velja izpostaviti bogat strokovni program, ki nastaja v sodelovanju z Media Desk Slovenija. Od dogodkov v strokovnem programu izpostavljamo AIPA seminar posvečen avtorskemu pravu, okroglo mizo o organizaciji festivalov v regiji, predstavitev možnosti sodelovanja s češkim in slovaškim filmskim fondom, predstavitev uspešnih koprodukcij in posvet na temo stanja kinematografije v Sloveniji. Odvil se bo tudi seminar na temo transmedia/cross media.

Festival bo poleg obilice filmov v rednem programu postregel tudi s projekcijo filma Františka Čapa, ki bo obenem napoved retrospektive ob 100. obletnici umetnikovega rojstva, predstavitvijo monografije o Silvanu Furlanu, izletom in strokovnim vodstvom po Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači ter stojnico z izbrano filmsko literaturo. Spremljevalno dogajanje pa seveda ne bi bil popolno brez pogovorov z avtorji in večernih druženj ob glasbi.

(vir: Avditorij Portorož)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.