Prekarno delo – njegove različice in obrazi (pogovor z Andražem Malijem)

Prekarno delo postaja stalnica na vse več delovnih mestih v različnih panogah. Prekarne zaposlitve med delavce vnašajo razdor, saj jih razdrobijo na med seboj konkurenčne si posameznike, ki so prisiljeni v tekmovanje za vse bolj fleksibilne, intenzivne in slabše plačane službe. S pristajanjem na vse bolj bedne delovne razmere, pa se na dolgi rok krhajo že izborjene delavske pravice, kar položaj še slabša. Ključno vprašanje je torej, kako delitve, ki jih vsiljuje sama narava prekarnega dela, preseči in vzpostaviti enotno delavsko gibanje, ki se bo tem pritiskom lahko zoperstavilo?

V pogovoru z Andražem Malijem torej ne bo govora zgolj o problemih prekarnega dela, ampak tudi o potencialnih rešitvah za obstoječe stanje; o načinih in strategijah kako prekarne delavce organizirati ter vzbuditi razredno zavest in solidarnost med delavstvom na sploh.

Vabljeni v Kulturni dom Sežana v soboto, 22. januarja ob 17.00.

Vstop je prost brezplačne vstopnice si morate zagotoviti pri blagajni Kosovelovega doma Sežana.

Več informacij: https://kosovelovdom.si/dogodki/kaksno-druzbo-odrascamo/

Filmšula: Lady Bird

Piše se leto 2002 v kalifornijskem Sacramentu. Christine McPherson, ki sliši na vzdevek Lady Bird, je bistra, ambiciozna in uporniška najstnica. Trmasto kljubuje svoji materi, neskončno ljubeči, a kritični in odločni medicinski sestri, kateri je v resnici na las podobna. Oče je izgubil službo, zato se mati na vso moč trudi, da bi preživela družino. Lady Bird, ki pravkar obiskuje zadnji letnik katoliške srednje šole, pa sanjari o pobegu iz predmestja, prestižnih univerzah in velemestnih nebotičnikih ameriške Vzhodne obale.

Samostojni režijski prvenec igralke Grete Gerwig (Frances Ha, Maggie ima načrt) prinaša očarljivo oseben pogled na turbulenten odnos med materjo in najstniško hčerko, na pritiske odraščanja in resnični pomen tistega, čemur pravimo dom.

Vabljeni na ogled filma v petek, 21. januarja 2022 ob 15.00 v Kosovelov dom Sežana.

Vstop prost!

Filmski poklici: Animator

V letu 2022 Filmšulski program bogatimo s predavanji na temo filmskih poklicev. Izpeljali bomo štiri predstavitve, tri od teh v Sežani, enega pa v Gorici, v izvedbi Kinoatelje (partnerja na projektu). Dogodki odprti za izven in brezplačni. Januarsko predavanje bo osvetlilo poklice na področju animiranega filma.

Vabljeni v našo družbo v četrtek, 13. januarja 2021, ob 17.00, v Kosovelov dom Sežana.

Z gostom Koljo Saksida se bo pogovarjala Paloma Pertot.

Kolja Saksida na filmskem področju ustvarja kot režiser, producent in pedagog. Magistriral je na umetniški univerzi École cantonale d’art de Lausanne (ECAL) v Švici. Je eden vidnejših avtorjev animiranih filmov v Sloveniji. Njegovi filmi so bili prikazani na številnih filmskih festivalih, kot rezidenčnega umetnika pa so ga gostile različne mednarodne kulturne organizacije. S prenašanjem znanja in izkušenj ozavešča vse starostne skupine o neomejenih izraznih možnostih vseh tehnik stop animacije, ki omogočajo širok spekter podajanja zgodb. Je pridruženi profesor (docent) na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici in ustanovitelj produkcijske hiše ZVVIKS, Institute for film and audiovisual production.

Žal v mesečniku napovedana gostja Jovana Đukić tokrat ne more biti z nami.

Filmšulo sofinancira Slovenski filmski center / Slovenian Film Centre, naši partnerji pa so še Višja strokovna šola Sežana, MC Podlaga Sežana in Srednja šola Srečka Kosovela Sežana.

Osnove montaže video/filmskih vsebin – delavnica

Delavnica je namenjena vsem, še posebej mladim od 12. leta dalje, ki za udeležbo ne potrebujejo predhodnega znanja.

Izvedel jo bo naš predavatelj – režiser Jernej Kastelec, v prostorih in z opremo Višje strokovne šole Sežana. Udeleženci se bodo spoznali s preprostim brezplačnim programom za izdelavo video/filmskih vsebin. Hkrati pa se bodo spoznali s prostori, ki jih lahko s filmskimi vsebinami pritegnejo tudi v kariernem smislu.

Delavnica bo trajala 20 šolskih ur in bo izvedena v več dnevih. Prve 4 ure bodo namenjene snemanju video posnetkov, ki jih boste kasneje montirali. Naslednjih 16 ur pa bo namenjenih montaži.

Za udeležbo na delavnici so potrebne prijave, ki jih zbiramo na info@kosovelovdom.si, najkasneje do petka, 14. januarja 2022, oz. do zapolnitve mest. Delavnica bo izvedena, če bo zbrano dovoljšne število prijav.

Termini izvedbe:

– torek, 25. 1., 1. 2., 15. 2. in 1. 3. 2022,

– od 17.00 do 20.00.

Cena: za dijake, študente in mlade brezposelne (do 30. leta starosti) – 35 EUR.

Za ostale: 50 EUR.

Delavnica se izvaja v partnerstvu Kosovelovega doma Sežana in ŠCSK Sežana – Višje strokovne šole Sežana v sklopu projekta Filmarija in Filmšula, ki ga sofinancira Slovenski filmski center.