Ivanu Pertotu v slovo

Ivanu.

Z žalostjo Vam sporočamo, da nas je 28. marca letos zapustil Ivan Pertot. Umrl je na svojem domu v Nabrežini v starosti 87 let. Po izobrazbi je bil arhitekt, diplomant ljubljanske šole, v mladih letih pa tudi odličen atlet, šprinter. Pozneje se je dokazoval kot mentor številnim mladim atletom v ljubljanski Olimpiji in na Krasu.

Na naši šoli smo Ivana poznali predvsem po njegovi neizmerni energiji in velikemu doprinosu k pedagoškemu procesu pri izobraževanju kamnosekov v Sloveniji, kot v zamejstvu. Dolga leta je bil hrbtenica izobraževanja mladih in že uveljavljenih kamnosekov. Napisal je več učbenikov s področja kamnoseštva, predvsem v povezavi z estetiko, arhitekturo in tako ljubim kraškim prostorom. Poslednjega, ki še ima ugledati luč sveta, prav v zadnjih obdobju svojega življenja.

Z Ivanom smo se naučili sistematičnosti, ki jo je s svojimi deli uvedel v kamnoseštvo. Na svojem področju je oral ledino v našem prostoru. Navdihovala nas je njegova samoiniciativnost in predanost pri opravljanju svojega dela, saj nobena naloga zanj ni bila nepotrebna ali pretežka. Občudovali smo njegov občutek za oblikovanje kamna, saj je vedno našel rešitev, ki je bila dopadljiva tako očesu kot mojstrovi roki. Nenazadnje je bil Ivan tudi nezamenljiv kompanjon vseh naših druženj. Vedno z iskro v očeh.

Dragi Ivan, naša kamnoseška eminenca, pogrešamo Te!

Maja Štembal Capuder, Matej Perčič, Damjan Švara, Anton Marn

Foto: Marica Uršič Zupan, Primorske novice (Ivan Pertot na sežanski železniški postaji)

Foto: Venčeslav Japelj, Primorske novice

Izpiti po starih programih – MUNERA 3

Tisti, ki nameravate opravljati izpite PO STARIH PROGRAMIH (predvsem izredni študenti na programu MUNERA 3), prosim čim prej obvestite referat (info@vss-sezana.si), katere izpite nameravate opravljati v prvem izpitnem obdobju. Tako vam bo referat lahko pravočasno odprl izpitne roke.

Hvala lepa za razumevanje!

Datumi izpitov (mesec april)

Objavljeni so novi datumi nekaterih izpitnih rokov za mesec april. Za mesec maj se bo datume spremenilo glede na razmere.

FOTOGRAFIJA:

 • OBLIKOVANJE FOTOGRAFIJE (OBF): 20.4.2020 ob 10h
 • KREATIVNA FOTOGRAFIJA (KRF): 21.4.2020 ob 10h
 • AVTORSKA FOTOGRAFIJA (AVF): 23.4.2020 ob 10h
 • FOTOGRAFSKA POSTPRODUKCIJA (FPP): 28.4.2020 ob 10h
 • VIZUALNE KOMUNIKACIJE (VIZ): 30.4.2020 ob 10h

OBLIKOVANJE MATERIALOV:

 • OSNOVE ESTETIKE (OES): 20.4.2020 ob 10h
 • POLDRAGI KAMNI (POK): 20.4.2020 ob 10h
 • ZNAČILNOSTI KAMNA (GEO): 22.4.2020 ob 18h (do 14.4.2020 je potrebno oddati vaje predavateljici)
 • POŠKODBE, ZAŠČITA IN RESTAVRIRANJE (PZR): 23.4.2020 ob 10h
 • OSNOVE LIKOVNE TEORIJE (OLT): 29.4.2020 ob 10h
 • OBLIKOVANJE FIGURATIVNE PLASTIKE (OFP): 29.4.2020 ob 10h

Prvo izpitno obdobje in opravljanje izpitov v času karantene

Vstopili smo v četrti teden samoizolacije. Še vedno smo vsi v dobri kondiciji!

Za nami je obdobje predavanj, naši pogledi pa so uprti v opravljanje izpitov v prvem izpitnem obdobju. Seveda bo treba napraviti nekaj prilagoditev.

Prvo izpitno obdobje se bo pričelo v ponedeljek, 20. 4., in se bo izteklo v petek, 29. 5. 2020. V aprilu bodo izpiti, ki jih je moč varno in strokovno izpeljati na daljavo, v obliki video konferenc ali preko e-pošte. Vsi preostali izpiti bodo izpeljani v maju v skladu z razvojem ukrepov pri preprečevanju epidemije Covid-19. Razpored bo objavljen v sredo, 7. 4.

Tako imate polna 2 tedna časa za zaključevanje in oddajo seminarskih nalog, ki so pogoj za pristop k izpitom. Izpitno obdobje pa je daljše kot običajno, tako da imate resnično najboljše pogoje, da uspešno opravite vse izpite v prvem izpitnem obdobju.

Uspešno opravljanje izpitov vam voščim!

Anton Marn