Peta generacija diplomantov

Foto:Tomaž Povodnik

Foto: Tomaž Povodnik

 

SVEČANA PODELITEV DIPLOMSKIH LISTIN VIŠJE STROKOVNE ŠOLE SEŽANA

V četrtek, 14.1. 2016, je v Kosovelovem domu Sežana potekala svečana podelitev diplomskih listin. Peta generacija diplomantov se je izkazala z inovativnimi praktičnimi izdelki z različnih področij fotografije in oblikovanja materialov.

Višja strokovna šola Sežana v okviru študija oblikovanja materialov sledi tradicionalnemu izročilu kamnoseštva na Krasu in ga hkrati dopolnjuje z oblikovanjem vizualnih podob, ki so odraz tehnoloških trendov. Kot je izpostavila podžupanja Občine Sežana dr. Ljubica Jelušič, študenti s tem »ohranjajo sežansko identiteto. To so tla, na katerih stojimo, in to je tisto, s čimer študenti in študentke programa oblikovanja materialov delajo in spreminjajo.«
S potekom študija fotografije se je tudi sama neposredno seznanila v lanskem letu, ko je obiskala predavanja in bila priča delu študentov in mentorjev. »Pristop skupnega sodelovanja, nadgrajevanje, prinašanje idej s strani študentov in usmerjanje idej profesorjev mi daje upanje, da bomo na vaše diplome posebej ponosni,« je poudarila.

Pri zagotavljanju kakovosti in sledenju smernicam poklicnega izobraževanja zelo pomembno vlogo za oba višješolska programa igra Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje. Direktor Centra, Elido Bandelj, ki je sicer sodeloval tudi pri nastajanju Višje strokovne šole Sežana, je dejal, da šola»izobraž uje kader, ki je zelo zaposljiv in ga skoraj ne najdemo na trgu dela brezposelnih …Verjamem v šolski sistem in v kvaliteto izobraževanja, ki ga tukaj imajo«.
V. d. ravnatelja Anton Marn je izpostavil raznolikost študija – diplomanti so svoja znanja lahko pridobili skozi številne projekte, sejme, festivale, delavnice in simpozije, ki potekajo tako širom Slovenije kot v tujini. Diplomanti fotografije Rebeka Bernetič, Ožbej Černe, Saša Durn, Gaia Haladea, Polona Ipavec, Polona Iskra, Katja Pavlovič in Nuša Švara so izdelali projekte s področja dokumentarne, portretne in komercialne fotografije. Študenti oblikovanja materialov Boštjan Bensa, Sandra Korošec, Sara Kozlovič, Anja Miklavc, Petra Pika Moze, Darja Osojnik in Veronika Tišler pa so svoje ideje izklesali z različnimi tehnikami in pri tem uporabili različne materiale.

Prireditev ob podelitvi diplomskih listin je vključevala tudi glasbeno točko, v kateri sta Rok Černic in Urban Kušar kamen inovativno preoblikovala v tolkala in nanje zaigrala. Svečana podelitev se je zaključila z ogledom diplomskega filma Ožbeja Černeta Od entuziazma do Križank, obiskovalci pa so si v prostorih Kosovelovega doma lahko ogledali tudi razstavo Oblika in slika 2016, ki so jo pripravili študenti Višje strokovne šole.

Tanja Mladenovič

 

diplome-povodnik2

Foto: Tomaž Povodnik

diplome-povodnik3

Foto Dennie Mahne

 

diplome-mahne2

Foto: Dennie Mahne

Dennie Mahne_Razstava_MG_6803

Foto Dennie Mahne

 

diplome-mahne4

Foto: Dennie Mahne

diplome-Gombac (4)

Foto Jana Gombač

 

 

diplome-Gombac (3)

Foto: Jana Gombač

diplome-Gombac (7)

Foto: Jana Gombač

diplome-Gombac (2)

Foto: Jana Gombač

 

diplome-Gombac (5)

Foto: Jana Gombać

 

diplome-povodnik4

Foto Tomaž Povodnik

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.