Razstava Ščepec soli

Na razstavi Ščepec soli v Prirodoslovnem  muzeju v Ljubljani so na ogled tudi solnice ter mlinček za sol naših študentov in diplomantov. 

O razstavi: 

Ljudje smo s soljo povezani že mnogo tisočletji. Soustvarjala je našo zgodovino, branila interese ljudstev, omogočala napredek civilizacije in še dandanes ne moremo brez nje. Je tam, kjer si jo želimo, na primer kot začimbo v hrani. Je tam, kjer je od nekdaj, pa tega niti ne vemo in je tam, kjer niti še ni stopila človeška noga. 

Sol navadno povezujemo z drobnimi bleščečimi belimi kristali, slano hrano, solinami, morjem. Toda pojem soli je mnogo, mnogo širši. 

Na razstavi o soli nas uvodoma pozdravi Martin Krpan, ki je s soljo tesno povezan. Pa ne s tisto običajno, kuhinjsko ampak z angleško, ki jo imenujemo tudi soliter in je bila pomembna surovina pri izdelavi smodnika.  Zato se na začetku spoznamo s soljo v kemijskem pogledu, kaj je njena definicija in kako raznoliki so minerali soli – po kemijsko.

Sol po domače je naslov, ki nas privede do kuhinjske soli, s katero smo ljudje povezani že od nekdaj. Bila je strateška surovina v časih, ko ni bilo drugih konzervansov za živila. V naravi nastaja ob izločanju morske vode, ali pa jo najdemo kot kameno sol, ki se je izločila v geološki preteklosti.

Kristali soli imajo značilne kristalne forme kocke, so običajno brezbarvni ali beli, na razstavi pa e prikazana tudi v obliki modrih kristalov. Značilnost kristalov morske sol, z mineraloškim imenom halit, je, da robovi kocke rastejo hitreje kot osrednji deli in zato nastanejo tako imenovani skeletni kristali. Na razstavi so razstavljeni iz solin iz vzhodne obale Jadranskega morja, vse od Ulcinja, preko Stona, Nina do Sečovelj in Strunjana.

Sol se v naravi pojavlja tudi v obliki velikih diapirjev. To so solni čoki, ki so gospodarsko pomembni zaradi nahajališč nafte, ki se ujamejo v strukture, ki jih ustvari solni čok. Na razstavi so prikazane podobe solnega čoka iz Irana, nam najbližji solni čok pa je v okolici Komiže na Hrvaškem.

Sol se v naravi izloča v okoljih, kjer je izhlapevanje morske vode intenzivno. Na precej ekstremne razmere so se prilagodila nekatere rastline in živali, kar je na razstavi predstavljeno v njenem sklepnem delu. Čisto za konec pa so predstavljene soli v vesolju. Ja, našli so jih na nekaterih planetih oziroma njihovih lunah, kar nas navaja na misel, da je bilo na njihovi površini nekoč dovolj tekoče vode, ki je nujno potrebna za življenje kot ga razumemo sedaj.

Sol je za človeka izjemno pomembna. Zakaj, koliko jo v resnici potrebujemo in kako smo z njo povezani je na razstavi predstavljeno v posebnem delu z naslovom Človek in sol.

Razstavo bogati kratek video z utrinki iz jadranskih solin, predstavitev grobe in drobne soli, kako jo doživljamo ljudje in kako živali.

Vabljeni!

(vir: https://www.pms-lj.si/si/razstave/obcasne-razstave/scepec-soli)0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.