Branko Lenart – Hand:Work (24. 9.–30. 10. 2021)

Odprtje razstave Branka Lenarta: petek, 24. september 2021, ob 19.00 uri.

Galerija GONG, Kidričeva ulica 20, Nova Gorica

V Galeriji GONG napovedujemo razstavo mednarodno priznanega avstrijskega fotografa Branka Lenarta iz Gradca. Predstavil bo konceptualni projekt z naslovom Hand:Work, ki ga je ustvaril v daljšem časovnem razponu, od leta 1975 do 2012. Kustosinja razstave je Nataša Kovšca.

Branko Lenart (1948) sodi med cenjene avstrijske fotografe, ki je s svojim delom pomembno zaznamoval graško umetniško prizorišče. Prištevamo pa ga tudi med slovenske fotografe, saj je bil rojen na Ptuju, a je s starši že leta 1954 emigriral v Avstrijo. Po diplomi na Pedagoški akademiji v Gradcu (1978) je poučeval fotografijo na Visoki šoli za umetnost in oblikovanje (1979 – 2007) in na Univerzi za uporabne znanosti FH Joanneum v Gradcu (1996 – 2003). Že leta 1968 je postal član avantgardnega graškega umetniškega društva Forum Stadtpark, v katerem so delovali štajerski ustvarjalci z različnih umetniških področij. Bil pa je tudi soustanovitelj in dolgoletni predsednik (1994–2007) Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko – Pavlova hiša.

Lenart je od leta 1968 sodeloval na številnih razstavah v Evropi in Severni Ameriki, samostojno pa razstavlja od leta 1970. Vrsto razstav je imel tudi v slovenskem prostoru. Njegova dela so bila vključena v veliko pregledno razstavo 150 let fotografije na Slovenskem (tretji del) v Mestni galeriji Ljubljana. Razstavljal je tudi v Obalnih galerijah v Piranu, Umetnostni galeriji Maribor, Jakopičevi galeriji v Ljubljani, Pilonovi galeriji Ajdovščina, Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani, Galeriji Photon in drugod. Lenartove fotografije hranijo v mnogih fotografskih zbirkah, med drugim tudi v dunajski Albertini in ljubljanski Moderni galeriji. Dela in živi v Gradcu in Piranu.

Fotografski opus Branka Lenarta je obsežen ter žanrsko in slogovno raznolik, saj v svojem ustvarjalnem delu nenehno prepleta dokumentarno in konceptualno fotografijo. V njegovem arhivu zasledimo vrsto dokumentarnih projektov, kot sta Styrians (1970–1974) in Piran:Pirano (1965–2007), ki ga je posvetil svojemu drugemu domu. Fotografije je ustvarjal na številnih potovanjih po celem svetu, predvsem v deželah Južne Amerike. V posameznih sklopih se je ukvarjal s portretno fotografijo, od sredine sedemdesetih let 20. stoletja pa se pod vplivom konceptualne umetnosti intenzivno posveča tudi razmišljanjem o naravi fotografske podobe. 

»Lenart je fotografije s konceptualno zasnovo, ki jih je ustvaril v daljšem časovnem razponu, od leta 1975 do 2012, združil v seriji Hand:Work. Ker so posamezne fotografije sprva pripadale drugim ciklom, kot so Selfportraits (1975–1978), LEN-AKT-ART (1975) in Presenting Photographers (1976), jih je opremil z novimi naslovi in postavil v nove relacije. Fotografije iz sedemdesetih let je namreč sopostavil z deli, ki jih je ustvaril po letu 2002 – ravno tako z analognim fotografskim postopkom, s tem pa so podobe dobile tudi nove pomenske odtenke. Serija Hand:Work tako predstavlja dva pomembna vidika avtorjevega raziskovalnega pristopa. Prvič, ustvarjalno kontinuiteto, ki potrjuje integriteto konceptualno zasnovanega projekta, in drugič, koncept arhiva fotografske zbirke, ki avtorju omogoča, da fotografije premešča iz enega cikla v drugega ter jih razvršča v nove vizualne konstelacije,« je o projektu zapisala kustosinja razstave Nataša Kovšca.

Tokratna razstava predstavlja izbor fotografij iz obširne serije Hand:Work in se osredotoča predvsem na tista dela, ki se navezujejo na zgodovino fotografije in moderne umetnosti. Vse fotografije so narejene v Lenartovem prepoznavnem slogu, ki presega dihotomijo med avtorjem in modelom: fotograf namreč stoji za kamero in je hkrati pred njo. Na posnetkih so vidne tudi avtorjeve roke, v katerih drži različne predmete, ki zmedejo gledalčevo percepcijo. Lenartove fotografije torej niso odslikava stvarnega sveta, ampak so »konstrukcije realnosti, sestavljene iz sicer povsem običajnih predmetov, vendar namigujejo na obstoj neke druge resničnosti.«

Urnik galerije:

sreda–petek: 16.00–19.00

sobota: 10.00–13.00

Kontaktna oseba:

Nataša Kovšca

M  031 707 717

galerijagong@kate.si

                   

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.