Ivanu Pertotu v slovo

Ivanu.

Z žalostjo Vam sporočamo, da nas je 28. marca letos zapustil Ivan Pertot. Umrl je na svojem domu v Nabrežini v starosti 87 let. Po izobrazbi je bil arhitekt, diplomant ljubljanske šole, v mladih letih pa tudi odličen atlet, šprinter. Pozneje se je dokazoval kot mentor številnim mladim atletom v ljubljanski Olimpiji in na Krasu.

Na naši šoli smo Ivana poznali predvsem po njegovi neizmerni energiji in velikemu doprinosu k pedagoškemu procesu pri izobraževanju kamnosekov v Sloveniji, kot v zamejstvu. Dolga leta je bil hrbtenica izobraževanja mladih in že uveljavljenih kamnosekov. Napisal je več učbenikov s področja kamnoseštva, predvsem v povezavi z estetiko, arhitekturo in tako ljubim kraškim prostorom. Poslednjega, ki še ima ugledati luč sveta, prav v zadnjih obdobju svojega življenja.

Z Ivanom smo se naučili sistematičnosti, ki jo je s svojimi deli uvedel v kamnoseštvo. Na svojem področju je oral ledino v našem prostoru. Navdihovala nas je njegova samoiniciativnost in predanost pri opravljanju svojega dela, saj nobena naloga zanj ni bila nepotrebna ali pretežka. Občudovali smo njegov občutek za oblikovanje kamna, saj je vedno našel rešitev, ki je bila dopadljiva tako očesu kot mojstrovi roki. Nenazadnje je bil Ivan tudi nezamenljiv kompanjon vseh naših druženj. Vedno z iskro v očeh.

Dragi Ivan, naša kamnoseška eminenca, pogrešamo Te!

Maja Štembal Capuder, Matej Perčič, Damjan Švara, Anton Marn

Foto: Marica Uršič Zupan, Primorske novice (Ivan Pertot na sežanski železniški postaji)

Foto: Venčeslav Japelj, Primorske novice

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.