FESTIVAL KAMNA PLISKOVICA 2013 (reportaža: Jasmina Gladek)

 

Ozka kraška vinska cesta me je v sobotnem dopoldnevu pripeljala do idilične kraške vasice imenovane Pliskovica. Majhna kraška vas z značilnimi ozkimi ulicami in kamnitimi kraškimi domačijami, je svoje zanimivo ime dobila po ptici pliski, drugače znani tudi kot bela pastirica ter živahnih ovčicah, ki so jih pastirji ravno tako poimenovali pliske. Postavljena na vrh hribčka, vasica nudi izjemen razgled, ki se na eni strani razprostira na Trnovsko planoto, veličastne Alpe in goriške ravnine, na drugi pa na Kras in Tržaški zaliv. Ko človek zaide v te kraje bržkone dobi občutek, da se ja čas tu ustavil.

Drugače mirna vasica se je v sončnem septembrskem vikendu spremenila v glasno prizorišče Festivala kamna 2013. Tu so se mladi kamnoseki stari med 18 in 25 let, preizkusili v obvladovanju tradicionalnih kamnoseški veščin. Namen tekmovanja je bil izbor in uvrščanje kamnosekov na državno tekmovanje v poklicnih spretnostih – OLIMPIJADA POKLICEV, ki bo potekala v Ljubljani, januarja 2014.

Tekmovalci, razporejeni vsak v svojo »kabino«, so v obdelavo dobili vsak svoj kamen v obliki kocke in načrt, ki je bil kot neko vodilo pri obdelavi ter predstavljal tudi obliko končnega izdelka. Obdelava je potekala izključno ročno s pomočjo kamnoseških orodij in pnevmatskega kladiva. Poleg tekmovalcev so veliko dela imeli tudi njihovi mentorji, ki so mlade nadobudne kamnoseke pozorno spremljali in jim pomagali, ko se je kje kaj zataknilo.

Neizmerno sem občudovala udeležence tekmovanja, ki so se z vso vnemo lotili oblikovanja; vsak svojega kosa. Ne morem si predstavljati kolikšna vztrajnost je potrebna pri izvrševanju takšne naloge, lahko pa zagotovo rečem, da je potrebna  zvrhana čaša trme, pa tudi želje po lepem in natančno izoblikovanem končnem izdelku. Osebno sem najbolj občudovala dekleti, Špelo Šedivy in Majo Hrovat, ki sta študentki Višje strokovne šole Sežana. Brez problema sta se kosali s fanti in dokazovali, da kamnoseštvo še zdaleč ni samo moški poklic.

Vzporedno s tekmovanjem sta potekali tudi razstava unikatnih kamnoseških izdelkov na prostem in razstava Pastirsko življenje na Krasu. Slednja je bila postavljena na ogled na Slamčevi domačiji, ki je preurejena v Mladinski hotel. Stvar, ki je najbolj pritegnila mojo pozornost na razstavi, so bile pastirske igre in zanimivo je bilo nostalgično spoznanje, da jih večino poznam iz svojega otroštva.

Če vse skupaj na kratko povzamem, sem preživela prelep dan na Krasu v družbi prijetnih ljudi, poskusila malo njihovega odličnega terana, se čudila vztrajnosti in delavnosti mladih kamnosekov ter si ogledala to prelepo kraško vasico Pliskovico, kamor se bom nedvomno še vračala.

Avtorica fotografij in teksta: Jasmina Gladek, VSŠ Sežana
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.