Odprtje razstave “Letizia Battaglia: Fotografija kot življenjska izbira”

V Galeriji Jakopič (Gosposka 15, 1000 Ljubljana) bo v torek, 24. 5. 2022 ob 19.00 odprtje razstave Letizia Battaglia: Fotografija kot življenjska izbira.

»Mislim, da fotografija vsebuje celo poljube, ki smo jih dali in ki smo jih prejeli. Pri fotografiranju se razkriva življenje, ki smo ga živeli, vse je zajeto znotraj ene same fotografije, če je ta dovolj dobra.«(Letizia Battaglia v monografiji založbe Marsilio Editori, ki spremlja razstavo, 2019)

Z zgornjo mislijo, ki povzema življenjski in fotografski credo ene vidnejših predstavnic italijanske fotografije Letizie Battaglia, v Galeriji Jakopič uvajajo eno naših najobsežnejših in zagotovo najimpresivnejših fotografskih razstav. Najbolj znani opus Letizie Battaglia sestavljajo podobe, ki z aktivistično strastjo pripovedujejo o krvavih letih vojn sicilijanske mafije. S svojimi črno-belimi podobami se je najraje predstavljala kot pričevalka dogajanja v rodnem mestu, ki ga je dokumentirala tako rekoč vse življenje. A njena fotografija je še mnogo več.

Zato razstava Fotografija kot življenjska izbira, po izboru priznane italijanske kuratorke Francesce Alfano Miglietti, ki jo je premierno pripravila beneška fotografska galerija Tre Oci, prinaša pregled celotnega opusa Letizie Battaglia z izborom skoraj 300 fotografij, od katerih številne pred tem še niso bile razstavljene, razkrivajo pa družbeni in politični kontekst, v katerem so bile posnete, objavljene, doživete in interpretirane. Prikazana bosta tudi filma La Mia Battaglia (režija Franco Maresco) in Amore Amaro (režija Francesco G. Raganato).

Prijave za vodene oglede zbirajo na prijava@mgml.si , za dodatne informacije pa pišite na galerija.jakopic@mgml.si

Razstava bo na ogled do 2. 10. 2022.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.