Pogovor. Nina Stepančič

Slastne terenske vaje

Reportaža z otvoritve Meseca kraške kuhinje 2013

Kraševci so od nekdaj trdo garali za hrano, saj so pogoji kmetovanja na Krasu zelo težki. Zato so morale biti gospodinje zelo iznajdljive pri pripravi, da so iz skromnih pridelkov ustvarile okusne in zanimive jedi. In prav to daje kraški kulinariki poseben ton, so poudarili soustvarjalci Meseca kraške kuhinje 2013, ki se je začel 9. oktobra v Avberju.

Mesec kraške kuhinje sicer poteka že od leta 1994, letošnjega pa so slovesno otvorili na turistični kmetiji Pri Orlovih. Po uvodnem nagovoru Katje Skok, predsednice sekcije gostincev pri Območni obrtno podjetniški zbornici Sežana ter vodje projekta Mesec kraške kuhinje, je sledil pozdrav gostiteljice, potek Meseca kraške kuhinje pa je predstavila Sandra Pelicon iz društva Planta in lastnica turistične kmetije Ostrouška Pelicon. Poudarila je, da se na njihovi kmetiji še vedno držijo načela starih mam “dobra gospodinja mora skuhati dobro mineštro”.

Zbrane so nagovorili tudi sežanski in komenski župan Davorin Terčon in Danijel Božič ter aktualna kraljica terana Anet Jagodič.

Za zaključek je igralec Igor Malalan v vlogi Martina Krpana pripeljal s svojo kobilico sol iz Trsta ter jo predal gospodinji kmetije.

Sledila je pogostitev z vinom, ročno rezanim pršutom, mineštro, gobjo pašteto ter jesenskim pecivom. Na ogled so bili tudi krožniki kraških kulinarikov, ki jih bodo ponujali v času Meseca kraške kuhinje.

Fotografi smo poskušali vse jedi ujeti v objektiv, saj smo na dogodek prišli v sklopu terenskih vaj.

 

Urška Batistič

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.