Hematitno jaspisna ruda v svetu plemenitih kamnov

Vljudno vabljeni na ogled razstave plemenitih kamnov iz hematitno jaspisne rude v rudniku Sitarjevec, ki se 3. 12. 2017, ob 15.00, uri odpira za javnost.

Razstavo plemenitih kamnov iz hematitno jaspisne rude v rudniku Sitarjevec so pripravili v sodelovanju Prirodoslovni muzej Slovenije, Višja strokovna šola ŠC Srečka Kosovela Sežana, Zavod za gradbeništvo Slovenije in Občine Litija. 

 

Prirodoslovni muzej Slovenije hrani zbirko rud in mineralov iz rudnika Sitarjevec. Med njimi so kristali kremena, barita, cerusita, cinabarita in piromorfita. Med rudami je že pred nekaj leti posebno pozornost vzbudila hematitno jaspisna ruda, ki je bila prepoznana kot poldragi kamen, ki ga lahko brusimo in poliramo ter uporabimo za nakit ter okrasne predmete.

S svežimi vzorci hematitno jaspisne rude, ki jih je iz opuščenega rudnika Sitarjevec za potrebo izvedbe projekta VirtualMine priskrbela Občina Litija, grobi razrez pa so opravili na Zavodu za gradbeništvu Slovenije, so študenti Višje strokovne šole iz Sežane, ki edina v Sloveniji izvaja študijski program brušenja dragih in okrasnih kamnov, zbrusili serijo nakita in kabošonov.

Hematitno jaspisna ruda je zanimiva zaradi menjavanja tankih plasti rdečega jaspisa in sivega hematita kakor tudi zaradi strukture hematita, saj je le ta različno zrnat in zato atraktiven po svojem videzu. Poleg polkrogelnih kabošonov so študentje zbrusili tudi drobne miniaturne podobe iz vsakdanjega življenja, kot na primer gobico in želod ali pa geometrijska telesa kot so krogla, kvader in piramida.

Vzorce plemenite hematitno jaspisne rude so brusili Izabela Furlan, Jaka Modic, Andraž Švara in Jani Turk pod mentorstvom dr. Mihe Jerška.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.